fredag den 31. december 2010

Fordele og ulemper ved Majs

Majs
Da det er dyrt at dyrke majs til modenhed i Danmark er det ikke nær som brugt til foder, som det er i lande som fx. USA, hvor det er en af de mest brugte kornkilder til både kød- og malkekvæg.

Majs´ kendetegn er at det har et højt stivelseindhold. Stivelsen har dog ikke den samme hurtige nedbrydning, som i byg og andre kornarter. Hvilket betyder at den har en langsommere nedbrydningshastighed i vommen. Det bevirker at fodring med majs ikke er ligeså skadelig for vommiljøet som de andre kornsorter. Desuden er der en vis tilførsel af stivelse til tyndtarmen, hvor det bliver fordøjet og optaget som glukose fra tarmen. Det kan være interessant i den først i laktationen, da der er et stort behov for glukose i stofskiftet i denne periode.

Indholdet af råprotein er på 10 %, mens der til gengæld er en lav nedbrydningsgrad i vommen. Hvilket betyder, at majs har et højere indhold af AAT end andre kornarter. Kvæg finder stor fornøjelse i at spise majs da de synes godt om smagen, og bruges med fordel i store mængder til alle produktionsformer inden for kvægavl.

I Danmark kan man kun dyrke majs i den varmeste del af Danmark, da der inden midten af oktober skal være akkumuleret 2900 majsvarmeenheder, så man kan få et vandindhold på 30-35 %, og grundet disse varmeenheder er det mest optimalt at dyrke majs på øerne, da det der er varmest. Yderligere skal man huske på at kystnære områder er mere velegnet til majs, end længere inde i landet, da der først kommer sen nattefrost om efteråret, derudover er arealer der hælder mod syd og har læforhold bedre egnet til majs end de store åbne vidder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar